Formula selesaikan apa-apa saja masalah.

Assalamualaikum

hari ni kawe nak cerito bab ujian, kan selalu kita ni kadang-kadang macam-macam masalah ke ujian ke cubaan ke dari Allah datang kat kita

contoh macam masalah keluarga ke, masalah kewangan ke, masalah beribadat, malas nak ibadat, semualah.

sebenarnya Allah bagi kat kita semua ni sebab nak uji kita, nak uji iman kita, samada iman kita ni betul-betul ke tak

bak kata ustaz abu hafiz, haritu dengar ceramah dia, dia kata Allah bagi semua ni sebab mula-mula tahap pertama Allah nak uji iman kita

Al-ankabut:2

yang kedua ni Allah nak sucikan kita dari dosa-dosa yang kita dah buat, untuk sebagai kaffarah lah supaya dosa-dosa ni semua dapat dihapuskan pastu yang last sekali, tujuan dia adalah untuk tingkat kan lagi darjat kita disisi Allah, bila kita lepas satu ujian tu, darjat kita disisi Allah meningkat. haa, tapi nabi-nabi ujian untuk diorang, yang ketiga ni adalah special untuk diorang, sebab diorang iman diorang meningkat setiap masa, kalau malaikat tetap je kan.

so kita pun boleh jadi macam nabi-nabi la, Allah bagi chance untuk kita tingkatkan darjat kita lagi..lagipun kita ni memang umat akhir zaman kan, ummat akhir zaman ni dia memang special sikit dia macam nabi-nabi, sebab Allah dah bagi ummat akhir zaman ni kerja para nabi. iaitu ajak orang kepada Allah

lagipun Allah takkan uji orang tu apa-apa yang dia tak boleh nak tanggung, ape-ape jelah yang korang tak boleh nak tanggung, Allah takkan uji.

so ade tiga tujuan tadi lah, kenapa Allah uji kita, so bila kita dapat ujian tu kita kena happy lah, sebab Allah nak bagi kebaikan kat kita. haa amacam?  haa tapi ade tips , haa kalau apa-apa berlaku kat kita cepat-cepat baca innalillahiwainnailaihirojiun…

pastu gunakanlah anggota badan kita untuk taat perintah Allah, doa pada Allah dengan dakwah kat orang lain, bagitau orang lain tentang ujian ni, apa maksud ujian , apa tujuan ujian, cara-cara nak hadapi ujian…insyaallah beli kita bagitau Allah akan mudahkan kita untuk amalkan…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s